Pleie og stell av marsvin

marsvin utendørs

I hovedsak tar et friskt og sunt marsvin skjønnhetspleien sin i egne hender. Det bruker klørne sine til å fjerne støv og smuss fra pelsen, og slikker seg ren med tungen. Likevel behøver de små kjæledyrene våre litt ekstrahjelp til pleien i blant.

Stell av korthårede marsvin

For å unne ditt korthårede marsvin noe godt, kan du med jevne mellomrom kamme pelsen med en børste av naturlige børstehår. Slik fjernes døde hår og det blir lettere for marsvinet å holde seg rent. Samtidig får den lille yndlingen din også en behagelig massasje.

En annen fordel med å stelle marsvinet ditt regelmessig er at du raskt og på et tidlig tidspunkt kan se om det plages av hudproblemer eller parasitter. I tillegg vil dyret nok bli veldig glad for slike pleietimer en gang om dagen når det befinner seg i pelsskiftet.

Stell av langhårede marsvin

Å pleie langhårede marsvin, som for eksempel Angora-marsvinet, krever litt mer innstats. For at marsvinet skal trives og ha det bra er det avhengig av hjelp fra sin tobente familie. I og med at langhårede marsvin ikke opplever pelsskifte, vil pelsen bare fortsette å vokse. Faktisk kan den bli opptil 20 cm lang. Dersom du ikke kommer til hjelp vil dyret snart dra med seg et langt, forfiltet slep.

Konsekvensen er at marsvinet er så innskrenket i sin bevegelighet at det ikke en gang kan klø seg selv. Ekskrementer og matrester vil sette seg fast i den lange pelsen, og marsvinet vil leve et sørgmodig og trist liv.

Børsting & kamming

Daglig stell i form av børsting er derfor et must for disse dyrene. Slik gjør du:

  • Sett marsvinet på et fast underlag, som for eksempel en koselig håndduk som ligger på et bord
  • Gjør den daglige rutinen til en god helhetsopplevelse som også inkluderer kos og klapp, kjærlig tilsnakking og et par av marsvinets favorittgodbiter
  • Bruk i første omgang en kam med lange tenner for å løse ut knuter og floker fra pelsen. Dersom du skulle komme over floker som ikke lar seg kamme ut, klipper du de forsiktig av.
  • Neste steg er å børste pelsen med den myk børste til den er fin og glansfull igjen
  • Hvis det har samlet seg gjenstridig smuss i gnagerpelsen kan du for eksempel bruke en myk og fuktig lærklut til å fjerne det
fellpflege Meerschweinchen wird gebürstet

Å klippe pelsen

For å forenkle pelspleierutinen og forbedre marsvinets hygiene, samt at din lille yndling kan leve et bekymringsløst liv, bør pelsen klippes med jevne mellomrom. Dette fungerer slik:

  • Klipp forsiktig rundt dyret når det sitter
  • Pelsen bør være så lang at hårene akkurat når gulvet med tuppene
  • På bakdelen kan hårene gjerne klippes kortere, slik at ekskrementene ikke setter seg fast

Å klippe klørne

Foruten pelspleien er det også svært viktig å ta hånd om marsvinets klør. Dersom marsvinet ikke har mulighet til å slite ned klørne, for eksempel ved å løpe over rue steiner, er det en stor sannsynlighet for at de med tiden blir for lange. Fordi dyret ikke lenger klarer å sette ned føttene på vanlig måte, og dermed heller ikke kan bevege seg ordentlig, vil marsvinet ikke lenger ha glede av å løpe rundt. For å forebygge betennelser og at klørne blir for lange bør veterinæren klippe marsvinets klør med jevne mellomrom. Det er også mulig at du klipper klørne selv, men da må veterinæren i forkant ha vist og forklart deg hvordan du skal gjøre dette.

Tenner & tannpleie

Dersom tennene til marsvinet ikke slites ned nok av det det spiser eller gnager på vil det føre til at de stadig voksende tennene blir for lange. En annen årsak til at dette kan skje er en medfødt feilstilling av gebisset. For at kjæledyret ditt skal være i stand til å tygge maten sin med fryd og appetitt bør tennene derfor slipes ned av en veterinær med et mellomrom på to til tre måneder.

Sørger du for at marsvinet ditt har det bra og at det får den nødvendige pleien, vil det til gjengjeld møte deg full av livsglede og tilfredshet dag etter dag.

Våre mest populære artikler
4 min

Pleie og stell av marsvin

I hovedsak tar et friskt og sunt marsvin skjønnhetspleien sin i egne hender. Det bruker klørne sine til å fjerne støv og smuss fra pelsen, og slikker seg ren med tungen. Likevel behøver de små kjæledyrene våre litt ekstrahjelp til pleien i blant.