Grønt fôr for smådyr

hamster spiser grønnsaker

Grønt fôr for smådyr

Ferske, saftige grønnsaker og frukter er den beste og naturligste måten å ernære kaniner*, marsvin og andre smådyr på. Mange frukt- og grønnsakssorter blir høyt verdsatt av de små kjæledyrene, og bidrar samtidig med viktige vitaminer og mineraler.

Hvilke sorter bør jeg tilby kaninen eller gnageren min?

Smådyr blir spesielt glade for gulrøtter, paprika, agurk eller persille. Persille og paprika inneholder mye vitamin C og agurk er naturlig rik på væske – noe som kommer spesielt godt med i den varme årstiden. Gulrøtter regnes som klassisk kaninfôr og kan mates med de grønne stilkene. De inneholder imidlertid en del kalorier og bør derfor kun mates i moderate mengder. Reddiker har en ganske sterk egensmak, men de fleste gnagerne like dette veldig godt.

Hva bør smådyr helst ikke spise?

Unngå syreholdige fruktsorter. Disse virker ofte irriterende på magen. Stenfrukter blir heller ikke tolerert veldig godt av de fleste gnagerne og kan føre til diaré. I tillegg fremkaller eksotiske frukter som mango, papaya og granateple ofte fordøyelsesproblemer. Innholdsstoffene i avokado kan til og med være giftig! Når det kommer til grønnsaker, bør du også være oppmerksom på hvilke sorter som lander i matskålen. Spinat og brokkoli inneholder for eksempel mye oksalsyre og kål medfører ofte en oppblåst mage. Legg også merke til at høy fortsatt bør utgjøre den viktigste delen av kostholdet til gnagere og kaniner. Dersom de spiser for mye grønt og for lite høy kan det komme til helseproblemer som oppblåsthet og forstoppelse.

En matplan

  • Marsvin elsker og tåler eple, banan, jordbær, kiwi, melon, druer, paprika, persille, løvetann, hestehov og tusenfryd.
  • Dvergkaniner foretrekker epler, jordbær, bringebær, gulrøtter, kålrabiblader (ikke selve knollen), fennikel, selleri, grønt fra sojabønner og erter, maiskolber, hageurter som persille, dill eller salvie, løvetann, hestehov og smalkjempe.
grünfutter für kleintiere © shchus / stock.adobe.com
  • Eier du en rotte eller mus kan du velge mellom eple, banan, pære, jordbær, melon, druer, gulrøtter, paprika, tomat, mange salatsorter (men ikke hodesalat grunnet nitratinnholdet), mais, agurk, kålrabi og kokt potet.
  • Hamstre gleder seg stort over epler, banan, jordbær, mais, melon, salat, brokkoli, squash, selleri, spinat, løvetann, salvie og basilikum.
  • Har en en chinchilla, bør du kun gi ferske frukter og grønnsaker som godbit. De blir glade for en liten bit av et eple, en fiken eller gulrot.

Ta deg tid til å se gjennom zooplus sin avdeling for smådyr og gnagere!

*Vennligst merk at kaniner ikke regnes som gnagere. Vi synes likevel at de ikke burde mangle i denne artikkelen.

Våre mest populære artikler
2 min

Grønt fôr for smådyr

Ferske, saftige grønnsaker og frukter er den beste og naturligste måten å ernære kaniner*, marsvin og andre smådyr på. Mange frukt- og grønnsakssorter blir høyt verdsatt av de små kjæledyrene, og bidrar samtidig med viktige vitaminer og mineraler.