Mating av småfugler

spisende småfugl på fuglemater

Å mate småfugler

Lykksalig fuglesang i hagen vekker vårstemningen. Når snøen smelter og isen tiner har fuglene all grunn til å synge av glede: den vanskelige tiden med den daglige kampen om å finne nok næring til å klare seg er endelig forbi. For mange fugleelskere betyr begynnelsen på våren også at fuglehus og fuglematere tas ned igjen for sesongen. Slik behøver det ikke å være! For å forenkle næringsjakten kan småfuglene med fordel også mates gjennom de varmere månedene.

Hva innebærer helårsfôring?

Før i tiden ble det ofte anbefalt å kun fôre småfuglene ved lukket snødekke og vedvarende frost. Den dag i dag gjelder det å tenkte nytt. Både fugleeksperter og naturvernere er enige om at matingen bør starte allerede i oktober og vare fram til mai. På denne måten får fuglene nok tid til å lete etter en egnet fôringsplass hvor de kan finne seg til rette før den kalde årstiden begynner. Det er derfor lurt å sette ut fuglehus og redekasser så tidlig som mulig, slik at småfuglene er beskyttet mot regn og kulde. I de varmere månedene, og spesielt i hekketiden, bidrar næringen som fuglene får fra fuglemateren i hagene våre til at de finner nok mat til både seg selv og de små avkommene sine.

Hvilket fôr er best egnet?

Gjennom høsten og vinteren er det viktig at fuglefôret er rik på både fett og energi. De populære meisebollene inneholder viktige bestanddeler som bidrar med rikelig energi- solsikkekjerner er et eksempel. Hekketiden i Norge er normalt på våren og sommeren. I denne tiden bør fuglene få et spesielt sommerfôr med blant annet bær og animalske proteiner fra for eksempel tørkede insekter. I tillegg er supplementsfôr med kornflak og mineraler godt egnet for å oppfostre små fugleunger. For å øke proteinandelen i fôret, anbefales det å tilsette tørkede insekter, som melormene fra Lillebro. Dette bidrar til at småfuglene kan utbalansere eventuelle matmangler fra naturen og dermed til å øke sannsynligheten for at fugleungene vokser seg store og sterke.

wildvögel füttern

Hva må jeg tenke på ved kjøp av fuglefôr til småfugler?

Mange ferdigblandinger av fuglefôr inneholder frø fra Beiskambrosia. Planten fra Nord-Amerika blir stadig mer utbredt i Europa, men mange personer får allergiske reaksjoner av plantens pollen. Derav kallenavnet “astma-plante”. I tillegg kan den fremkalle ubehagelige hudreaksjoner ved direkte kontakt. Derfor anbefales det å kontrollere at fuglematen er “ambrosia-kontrollert” og merket tilsvarende før den havner i handlekurven.

Alle produkter som omhandler fugler, fôr, redekasser og fuglematere finner du i fugleavdelingen hos zooplus.no.

Våre mest populære artikler
2 min

Mating av småfugler

Sobald der Frühling beginnt bauen die meisten Vogelliebhaber langsam die Vogelhäuschen ab. Aber auch in den warmen Monaten können wir die Wildvögel bei der Nahrungssuche unterstützen.