Hold av burfugler

Jakopapegøyer

Hold av burfugler

Undulater, Kanarifugler og lignende fuglearter er takknemlige burfugler og lette å ha med å gjøre. Man bør imidlertid være oppmerksom på at fuglene trives best i par.

Konsekvenser ved isolert hold av fugler

Bildet av den ensomme sangkanarien i bur eller den snakkende papegøyen sittende på en stang er i dag foreldet: fugler er familiedyr og i den frie naturen svermer de i flokker.  Derfor trives de også best innenfor husets fire vegger når de har selskap av en eller flere andre fugler. Da kan de leke med hverandre, vaske seg og spise sammen –  opplevelser som dessverre ikke kan erstattes av din hengivenhet og oppmerksomhet. Likevel tilbringer mange burfugler sine liv alene i et bur som ikke gir tilstrekkelig med plass.

Å holde én burfugl isolert har ingen fordeler. Fugler som bor alene blir psykisk syke, ensomme og distre. I motsetning til den generelle oppfatningen blir fugler langt fra tammere ved å være alene. Fuglens aggressive spill med leketøy, speil og matskåler, som ofte oppfattes av mennesker som livlig oppførsel, er i virkeligheten en misvisende oppførsel og et tegn på at fuglen ikke trives.

Ziervögel Haltung

Hva bør vurderes når jeg går til innkjøp av en til fugl?

Det beste middelet for å bøte med fuglens ensomhet er og blir å gå til anskaffelse av nok en fugl. Langsomt og forsiktig vil fuglen din venne seg til sin nye romkamerat og du vil se at den med tiden vil blomstre opp av glede! Hvis den nye fuglen er av samme alder og kjønn som din forrige fugl, minimerer du potensiell aggresjon mellom fuglene.

Det er også mulig å gå til anskaffelse av en fugl som ikke er av samme art som den du allerede har. Du bør da likevel være oppmerksom på at ikke alle fuglearter som kan holdes som kjæledyr kommer overens med hverandre. For eksempel er det også ekstremt viktig å vurdere størrelsen på fuglene. Hvis det oppstår konflikter, kan mindre fugler bli skadet betydelig fortere enn den større fuglen. Før du bestemmer deg for hvilke fuglearter du ønsker å holde sammen, bør du derfor innhente tilstrekkelig informasjon og vurdere de ulike mulighetene.

Det er viktig å bruke god tid på å venne fuglene til hverandre. Dette bør gjøres på et nøytralt sted, dvs. i et nytt og helst større bur. Da er tilvenningen ofte enklere fordi ingen av fuglene føler tilhørighet til buret. Etter noen dager i separate bur er det bare å ta det første steget inn i et forhåpentligvis lykkelig fuglesamliv.

Alt du trenger til fuglene dine, som for eksempel fuglemat, fuglebur og tilbehør til buret, finner du i fugleavdelingen hos zooplus!

Våre mest populære artikler
2 min

Hold av burfugler

Undulater, Kanarifugler og lignende fuglearter er takknemlige burfugler og lette å ha med å gjøre. Man bør imidlertid være oppmerksom på at fuglene trives best i par.