Nyrebetennelse hos fugler

papegøye hos veterinær

En fare som ofte forblir uoppdaget

Nyrebetennelser hos papegøyer, undulater og kanarifugler blir som oftest først oppdaget når det allerede er for sent å innlede behandlingsforsøk. Dette beror på at det kan være vanskelig å umiddelbart klassifisere tegn på en nyrebetennelse hos fugler som nettopp dette – nemlig symptomer på syke organer.

Hvilke symptomer kjennetegner en nyrebetennelse hos fugler?

Spesielt ved en akutt og livstruende nyrebetennelse er det vanlig at fuglene i første omgang er nedfor og opplåst. Allmenntilstanden forverres svært raskt etter at fuglene har begynt å få diaré. Dette kjennetegnes ved vannaktig, deformert avføring. Dersom fuglene ikke får behandling av veterinæren i tide, kan de dø i løpet av få dager.

Finnes det spesielle tegn på kroniske nyresykdommer hos fugler?

En vedvarende tendens til gjentatte tilfeller av diaré, redusert appetitt og uvanlig påfallende tretthet, kan være tegn på en kronisk nyrebetennelse. Den hvite nyreandelen av avføringen er i slike tilfeller utvannet, mens den brun-svarte tarmandelen er normal. Ofte har fuglene også et økt væskebehov, mister gradvis mer og mer vekt, og lider av pusteproblemer. I og med at nyrene endrer seg, vil det sannsynligvis ligge mer trykk på både bekkenet, organene og lemmene. Dette kan medføre en ensidig belastning eller at fuglene kun står på en fot om gangen. Symptomene blir ofte feiltolket og sett på som for eksempel fordøyelsesproblemer, vitaminmangler eller problemer i forbindelse med alderen.

Hva forårsaker nyreproblemer hos fugler?

Bakterier eller virus er vanligvis årsaken til at fugler får problemer med nyrene. Forgiftning av metaller som for eksempel bly eller tinn er også hyppige årsaker. Fugler elsker å hakke på ting, og er derfor spesielt utsatt når det kommer til eksempelvis blybånd på gardiner eller metallfolier som befinner seg rundt blant annet sigaretter og sjokolade. Nyresvulster er heller ikke uvanlig.

Når bør fuglene tas til veterinæren?

Fugler har et svært høyt stoffskifte og få reserver å tære fra. Derfor anbefales det å dra til veterinæren så fort som mulig dersom du har et inntrykk av at fuglen din er syk.

Alt av utstyr og andre ting som omhandler fugler, leker, bur og fôr finner du i fugleavdelingen hos zooplus.no.

Våre mest populære artikler