Kanarifugl

gul kanarifugl

Det handler om den riktige typen omsorg

En kanarifugl betraktes som et lett dyr å ha, fordi den tar vare på seg selv dersom du legger tilrette for de nødvendige fasilitetene, som for eksempel et fuglebad, sittepinner med ulike tykkelser og et sepiaskall. Likevel har den lille fuglen også behov for din hjelp innimellom.

Hva spiser en kanarifugl?

Kanarifugler bør få en blanding av forskjellige korn som er spesielt sammensatt for denne fuglearten. Dette danner grunnlaget for fuglens kosthold. Fôrblandingene bør blant annet inneholde gressfrø, linfrø, salatfrø eller ramtillablom. For å støtte fordøyelsen bør du også gi kanariene fuglegrit. Grønt fôr sørger for mer variasjon i kostholdet, men her må du være påpasselig. Noen planter er nemlig giftige for kanarifugler. Det samme gjelder for frukt og grønnsaker.

Hvor gamle blir kanarifugler?

Hvis dyrene holdes på en artsriktig måte, ligger deres forventede levealder mellom 10 og 15 år.

Kanarifuglens hekketid

Hekketiden begynner på våren. Hannen begynner med sin parringslek for å stimulere hunfuglen til å bygge rede. Som regel kommer det første egget inn i redet allerede morgenen etter at det er ferdigstilt. Hunnen legger mellom 3 og 5 egg.

kanarienvogel

Hold av kanarifugl

Fuglene bør i det minste holdes parvis, men det anbefales å holde dem i grupper. Fuglene bør under ingen omstendigheter holdes isolert. I en gruppe regnes det som relativt uproblematisk å holde en mannlig kanarifugl sammen med flere kvinnelige fugler. Derfor er denne konstellasjonen velegnet for nybegynnere. Man må selvfølgelig sørge for at fuglene plasseres i et bur av tilstrekkelig størrelse. Dette avhenger naturligvis av antallet fugler i gruppen, men i prinsippet bør fuglene kunne fly rundt. Likevel anbefales det på det sterkeste at fuglene får ta seg en daglig flytur rundt i leiligheten.

Kanarifugler og bading

Selv om bading kanskje ikke er så populær hos en av de små sangfuglene dine, bør du likevel sørge for at den blir badet med jevne mellomrom, slik at fjærene ikke blir skitne. Dette kan du enkelt gjøre ved å fylle en sprayflaske med lunkent vann som du forsiktig sprayer fuglen med til den er gjennomvåt. Etterpå kommer den til å riste av seg vannet og rengjøre seg grundig på egenhånd. Dersom din lille pippip ikke er så nøye med kroppspleien sin, bør du spesielt sørge for at kloakken alltid holdes ren. Det beste og enkleste er å rengjøre skitne områder med en svamp og lunkent vann.

Fjærfelling (myting)

Den årlige fjærfellingen starter normalt på midtsommeren og varer i omtrent åtte uker. Fordi dette er en møysommelig prosess, vil fuglen ha behov for mye hvile. En naturlig sideeffekt er at den også synger mindre i denne tiden. Den daglige pleierutinen, inkludert badingen, fremmer fjærfellingen og er derfor spesielt viktig. Fyll gjerne badehuset med ferskt, lunkent vann to ganger om dagen for å gjøre det enda bedre og behageligere for fuglen din. Pass på at din fjærkledde venn ikke blir utsatt for trekk når han er vasket og gjennomvåt, da fuglen lett blir kald og forkjølet.

Under mytingen har kanarifuglene behov for et spesielt variert kosthold. Særskilte mytemidler sørger for at fuglene får i seg alle mineralene og vitaminene de trenger. Det kan i midlertid være en fordel å bruke en ekstra fôrskål for de små mengdene av tilleggsfôret. Ferskt grønntfôr, som for eksempel løvetann, bør også være en del av fugelenes daglige måltider. Et bredt utvalg av kosttilskudd for fugler finner du i zooplus sin nettbutikk.

Fornying av skjellkledningen

Det er ikke bare fjærene, men også skjellaget på fuglens ben og føtter som forandres hvert år. Hos eldre dyr eller ved mangel på bademuligheter, kan det dannes flere overlappende lag som gjør at huden blir tykk og flassete. Et varmt fotbad hjelper med å løsne gamle skjellag. Hvis du vil gi fuglen litt ekstra pleie, kan du tre ganger i året behandle fugleføttene med en fettkrem eller kalksteinsalve for fugler som du finner i dyrebutikken. Hvis beina ser skrukkete ut igjen i løpet av kort tid, kan det være at din lille sangfugl er plaget av midd. Dersom dette er tilfellet bør du ta ham med til veterinæren.

Klopleie

Er klørne til kanarien din for lange, bør du definitivt klippe dem. Hvis ikke kan det hende at fuglen ikke lenger klarer å gå, fordi den snubler over sine egne føtter, vrir tærne eller setter seg fast i gitteret og blir skadet. For å effektivt klippe klørne, er det best å holde fuglen med en hånd samtidig som du trekker en og en fot fremover med pekefingeren og tommelen. I det neste steget holder du foten mot lyset for å tydelig se blodårene i neglen. Klipp så forsiktig av tuppen på neglen der det ikke er noen blodårer, men pass på at du fortsatt beholder litt av det klare området uten blodtilførsel. Prøv også å opprettholde kloens naturlige form. Skulle det noen gang skje at du har klippet et stykke for langt, hjelper det med blodstillende bomull fra apoteket.

Nebbpleie

Hos noen kanarifugler forvokser den ene delen av nebbet seg, eller den øvre delen blir for lang. For at fuglen fortsatt skal kunne nyte måltidene sine uten plager, må man klippe litt av nebbet. Dette er ikke så enkelt da skallet på nebbet er hardt og du må være meget påpasselig slik at tungen ikke blir skadet. Hvis du føler deg i stand til å gjennomføre dette selv, bør du likevel få prosedyren vist av en veterinær i forkant.

Dersom du tar godt vare på kanarifuglen din, vil den føle seg vel og underholde deg med sitt muntre vesen og gledelige sang.

Sykdommer kanarifugl

  • Fuglekopper
    Dette er et virus med et dødelig sykdomsforløp. Sykdomsforebyggende kan fuglen vaksineres, men per dags dato finnes det dessverre ingen mulighet for behandling dersom fuglen først er blitt syk. Viruset fører til dannelsen av kopper på nebb og ben, såvel som kortpusthet i det videre forløp.
  • Leggenød
    Hos hunnfugler kan det hende at et egg settes fast i egglederen. Magen hovner opp og fuglen blir utmattet og svekket. Da leggenød fort kan bli dødelig, bør man umiddelbart konsultere en veterinær.
  • Middangrep
    Angrep fra midd er svært vanlige hos kanarifugler. Midden kan infisere ulike områder: i luftsekkene for eksempel forårsaker midden åndedrettslyder. I fjærdrakten er de synlige for det blotte øye, og fører til at fuglen stadig vasker seg. Middangrep er ofte et tegn på dårlige boforhold.

Alle produkter relatert til temaet “fugl” finner du i vår zooplus nettbutikk!

Våre mest populære artikler
6 min

Kanarifugl

Der Kanarienvogel gilt als sehr leicht zu haltendes Tier, da er sich selber pflegt, wenn Sie ihm die notwendigen Einrichtungen bieten.