Fôring av kanarifugl

gul kanarifugl med blomster

Kanarifuglens kjegleformede nebb er allerede en god pekepinn for hvordan kostholdet til de fjærkledde dyrene ser ut. I hovedsak består dette nemlig av ulike typer frø som kan kjøpes i dyrebutikken i form av ferdige fôrblandinger.

Overvekt hos kanarifugler

Dersom kanarifuglen din er blitt for tykk, bør du sørge for at den får en tilpasset diett som utelukker oljeholdige fôrsorter. Alternativt kan du vurdere å kun fôre den med for eksempel kanarifrø. Alfa og Omega i kampen mot unødvendig fett er likevel nok bevegelse i form av mye flytid.

Fôring av kanarifugler: Blandingsfôr

Til et variert kosthold hører blandingsfôret med. Årsaken til dette er at fuglene helst spiser godbitene som består av svært fete og smakfulle frøsorter som hemp- og nigerfrø. Det er kun når disse er spist opp og sulten kommer fram igjen at fuglene tyr til andre, mindre smakfulle frø. Dersom de utelukket hadde spist yndlingsfrøene sine, ville fuglene etter kort tid ha lagt på seg så mye at det til og med blir vanskelig å hoppe fra en sittepinne til en annen.

kanarienvogel ernährung © Darek / stock.adobe.com

Kalk & fuglegrit

Fersk fuglesand som er beriket med grit er en viktig del av kanarifuglens kosthold og bør alltid være tilgjengelig. Grit kan selvsagt også gis enkeltvis i en liten matskål. De finmalte skjellskallene hjelper din fjærkledde venn med å fordøye frøene bedre. I tillegg er kalk, som fuglen blant annet kan få fra blekksprutskall, spesielt bra for fuglens velvære under fjærfellingen.

Ferskt vann

De små sangerne liker best å drikke ferskt vann som byttes hver dag. Spesielle midler fra dyrebutikken kan tilsettes for å forbedre vannkvaliteten og neutralisere skadelige stoffer.

Grønt fôr

For å sikre at kanarifuglen din får i seg nok vitaminer og alltid er frisk og rask, anbefales det å gi den et lite bundt med ferske urter og planter hver dag. Fester du urtene til buret, vil den fjærkledde vennen din ha mye glede av den grønne supermaten sin, mens den henter ut og skolder frøene. Dersom du plukker urtene selv bør du passe på at de ikke er behandlet med sprøytemidler og ikke vokser nær en vei med mye biltrafikk eller der hvor hunder ofte etterlater sine visittkort.

Unge løvetannblad og de halvmodne frøene er også en populær snack blant kanarifuglene. Den beste tiden for å “høste” løvetann er når kronbladene løsner uten at de er blitt til fnokk. Alminnelig fuglegress kan godt dyrkes i en blomsterpotte. Vannes og gjødsles det nok, vil planten holde lenge. Dylle, hestehov, svineblomst, gjetertaske, ulike gresstyper, smalkjempe og spesielt groblad hører som oftest også til favorittene.

Du kan i tillegg friste kanarifuglene med biter av gulrot, eple eller agurk. Vanlig salat fra butikken bør helst ikke brukes som fuglemat, da mengden av skadelige sprøytemidler ofte er for høy for den lille organismen til kanarifuglen.

Frøblandinger

Frøblandinger utgjør en viktig del av kanarifuglens ernæring, da de fungerer som essensielle kilder til energi. Det enkleste er å bruke frø som spirer fort, som for eksempel mungbønner. Etter 24-36 timer og flere runder med vanning for å unngå mugg, har frøene såvidt begynt å spire og er klare til å serveres. Pass alltid på at frøene ikke lukter syrlig eller muggen.

Får fuglene en sunn og variert ernæring vil du ha ha glede av de muntre skapningene dine i lang tid.

Oppdag det mangfoldige utvalget av fuglemat for kanarifugler og alt du trenger av fugleprodukter hos zooplus! 

Våre mest populære artikler
3 min

Fôring av kanarifugl

Kanarifuglens kjegleformede nebb er allerede en god pekepinn for hvordan kostholdet til de fjærkledde dyrene ser ut. I hovedsak består dette nemlig av ulike typer frø som kan kjøpes i dyrebutikken i form av ferdige fôrblandinger.