Overvekt hos katter: Tips for bedre helse

Småspising og kos? Det er ikke bare vi mennesker som kan bli tykke. Det anslås at nesten annenhver huskatt veier for mye. Fedme hos katter er altså mer utbredt enn du kanskje tror.

Årsakene til dette er like forskjellige som kattene våre er unike. Noen katter foretrekker å ta det litt roligere eller liker rett og slett å spise. Av og til kan vi også være litt for rause med mat og godbiter. Sykdommer kan også føre til at katter blir overvektige.

Uansett kan det gå ut over kattens helse og velvære. Vi har derfor samlet informasjon for deg hva du trenger å vite om overvekt hos katter og hva du kan gjøre med det.

DiettfôrDiettfôr
Light fôrLight fôr
Light snacksLight snacks
TilbehørTilbehør

Er katten min overvektig?

Hvis du mistenker at katten din har litt for mye på ribbeina eller til og med er overvektig, er det best å ta den med til veterinæren. Her vil du få en profesjonell diagnose.

Med noen enkle grep kan du imidlertid også selv gjøre en første vurdering av om katten din er overvektig.

Slik gjenkjenner du fedme hos katter

Legg hendene løst på kattens brystkasse. Beveg dem deretter sakte opp og ned uten å legge for mye trykk. Hvis ribbeina er lette å kjenne, er alt i orden. Hvis du derimot må trykke hardt for å kjenne ribbeina, er katten sannsynligvis overvektig.

Silhuetten gir også en indikasjon på om katten er overvektig: Hvis katten ser rund ut og midjen ikke lenger er synlig, har den sannsynligvis et vektproblem.

Les mer i zooplus-magasinet: Er katten min overvektig?

Hva forårsaker overvekt hos katter?

Katter legger på seg når de ikke trener nok eller spiser for mye energirik mat. Fedme hos katter skyldes ofte en ugunstig kombinasjon av disse to faktorene.

Men høy alder, sykdom, kastrering, genetiske faktorer eller psykisk stress kan også føre til overvekt hos katter. Du bør derfor alltid oppsøke veterinær for å utelukke mulige sykdommer.

Hva er konsekvensene av for høy kroppsvekt?

Katter reagerer svært forskjellig på overvekt. Det er ikke alle katter som umiddelbart blir syke eller får helsemessige begrensninger.

I begynnelsen fører den lubne kroppen ofte til begrenset bevegelighet og dermed muligens redusert livskvalitet. Jo mer uttalt fedme, desto flere helseproblemer kan imidlertid forventes over tid:

Dette skyldes at overvekt og fedme først og fremst øker risikoen for leddskader, hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer og diabetes. Levealderen til et overvektig kjæledyr kan også forkortes med flere år.

Visste du for eksempel at diabetes og fedme ofte henger sammen? Du finner mer informasjon i zooplus-magasinet.

Light kattefôr: Hva er riktig fôr for overvektige katter?

Riktig fòr til overvektige katter
Hva er forskjellen på Diett- og Lightfòr?

Diettfôr er spesialtilpasset fôr til kjæledyr som lider av visse sykdommer. Det finnes for eksempel diettmat for katter som har diabetes eller nyreproblemer. Diettfôr gis kun i samråd med veterinær og er ikke nødvendigvis egnet for å gå ned i vekt.

Kattefôr merket "light" er derimot et kaloriredusert fôr, dvs. som regel et fettfattig fôr. Det er førstevalget hvis katten din er overvektig og trenger å gå ned i vekt.

Hva er viktig ved bytte av fòr?

Det viktigste ved endring av fòr: Det bør alltid skje sakte og forsiktig.

Hold deg til anbefalt fòrmengde fra veterinær eller fòrprodusent. På fòrpakken finner du alltid informasjon om fòrmengde i forhold til idealvekt. Det skal ikke så mye ekstra fòr til for at slankingen ikke fungerer.

Vær nøye på at katten ikke får matrester av noen. Snacks er tillatt i begrensede mengder, men bør trekkes fra på dagsrasjonen.

Obs: Ikke gjør noen eksperimenter med katten som feks "spis halvparten". Det kan føret til at katten ikke får nok næringsstoffer.

Flere tips for fòring av katt kan du lese om i magasinet vårt!

Hva må jeg tenke på med hensyn til næringsstoffer?

Et bra Lightfòr har følgende egenskaper: Det har en lavere råfettandel og et høyere fiberinnhold enn normalt fòr. I tillegg er det viktig at råproteininnholdet er det samme som i normalt fòr slik at muskelmassen opprettholdes.

Du kan lese mer om fòring av katter i magasinet vårt!

  • Tørrfôr
  • Våtfôr
  • Leker

Opp av sofaen: Aktivitet bidrar til å bekjempe overvekt hos katter

Katt
Ikke for mye på en gang: Øk aktiviteten langsomt

Mosjon er en viktig nøkkel til en sunn kroppsvekt. Den grunnleggende regelen for overvektige katter er: ikke overbelast kjæledyret ditt eller deg selv. Å gå ned i vekt er en langsiktig prosess som ikke skjer over natten.

Det er viktig at både du og katten din liker å mosjonere. Oppmuntre katten din til å leke jakt- og fangeleker, for eksempel. Noen få minutter er nok i begynnelsen. Etter hvert kan du utvide lekeprogrammet.

Hvis katten din ikke er så leken, kan du gjemme noe av den daglige maten - for eksempel tørrfôr eller godbiter - i hjemmet eller i leker. På denne måten må katten jobbe for å få tak i maten.

Disse øvelsene hjelper mot overvekt hos katter

I motsetning til en hund kan du dessverre ikke bare ta med katten din ut og gå lange turer. Spesielt innekatter har bare et veldig lite "territorium" som de kan streife omkring på.

Du kan likevel øke kattens aktivitetsnivå med følgende tips:

  • Ta deg tid til å leke aktivt med katten to til tre ganger om dagen. 15 til 20 minutter er ideelt.
  • Skaff hjelpemidler: Baldrianputer, baller, lekemus, fiskestenger, intelligensleker, men også hverdagslige gjenstander som raslende papir, esker eller en kork kan vekke kattens nysgjerrighet.
  • Små lommelykter eller laserpekere kan også stimulere kattens jaktinstinkt.
  • Skap klatremuligheter for katten, og gi den belønning for å stimulere til klatring.
  • Hold katten opptatt: Gjem mat andre steder i huset, eller lag om mulig hindringer på veien til matskålen.
  • Du kan også bruke matleker for å sikre at katten får litt mosjon før den spiser. For eksempel vil tørrfôr bare falle ut av en snackball hvis katten dytter den med labben.

Du kan lese mer i magasinet vårt!

Er agilitytrening egnet for overvektige katter?

Agility er selvfølgelig en god idé for friske katter. Ved å trene på ulike hinder- og baneøvelser med katten din kan du sørge for mosjon og variasjon i hjemmet. Denne typen trening byr imidlertid på noen utfordringer hvis katten din er overvektig.

For det første kan enkelte øvelser være skadelige for kattens ledd - spesielt hvis den har høy kroppsvekt. For det andre er det en risiko for at du over tid overbelaster fløyelspoten med treningen. I tillegg er det ofte slik at overvektige katter ikke liker å trene og må oppmuntres enda mer.

For å oppsummere: Agility er mindre egnet for katter som er svært overvektige. Trening krever også mye tid og tålmodighet. Introduser katten langsomt til øvelsene og legg vekt på korrekt utførelse fremfor tid.

Du kan finne ut om agilitytrening er noe for deg og katten din ved å prøve noen enkle øvelser og klikkertrening. Les mer i zooplus-magasinet.

Klorestativ SavoyTrendy og behagelig

Klorestativet Savoy er ikke kun pen å se på, men tåler også de sterke klørne mine. Når jeg blir trøtt av å kvesse klørne har jeg også en behagelig hengekøye å slappe av i.

Til produktet
TIAKI kattetunnelSoko sin tunnel

TIAKI kattetunnel med plysjmatte er ikke bare en spennende lekepalss, jeg bruker den også for min daglige skjønnhetssøvn. Tunnelen min har tre innganger slik at mine kattesøstre også kan leke med meg i tunnelen.

Til produktet
Natural Paradise Klorestativ Amaryllis LElvis i paradis

Klorestativet Amaryllis L fra Natural Paradise har tykke stolper hvor jeg kan kvesse klørne mine. Det gleder også eieren min seg over – nå får sofaen stå i fred. Det fins også tre liggeflater for avslapning. Og dersom det blir kjedelig kan jeg leke med lekeballene.

Til produktet
TIAKI intelligenslekeBiscottes intelligensleke

Med Tiaki Intelligensleke Fun Puzzle må jeg først overvinne hinder før jeg kan få tak i snacksen min. Det blir aldri kjedelig, for eieren min kan fjerne, legge til eller endre hindrene. En ideell aktivitet dersom møtene blir lange.

Til produktet

Hvordan forebygger jeg overvekt?

fòr

Sørg for riktig ernæring ut fra hva katten trenger.

Leker

Stimuler katten til å være aktiv (aktivitetsleker, lag klatremuligheter, etc.)

Sjekk midjemålet

Føl etter ribbeinene og sjekk midjemålet visuelt.

Vei maten

Vei opp dagsrasjonen, inkludert snacks.

Planlegg lek

Planlegg noen minutter med lek hver dag.

Vei katten

Vei katten regelmessig og ta den til veterinær for helsesjekk.