Overvekt hos katt

Mellom 44 og 60 prosent av alle voksne katter veier for mye. Disse tallene varierer fra undersøkelse til undersøkelse og fra land til land, men viktigere er at antallet øker fra år til år.

Hva er årsakene? Noen ganger skjemmer vi katten bort med mat og snacks, noen ganger er alvorlig sykdom årsaken. Koronakrisen har bidratt til dette, med endrede spisevaner for kjæledyrene våre. Her vil vi informere deg mer om overvekt og vise hva du kan gjøre med dette.

Oppdag overvekt

Dersom du mistenker at katten er overvektig er det en fordel å oppsøke veterinær. Men du kan også følge noen enkle skritt og ta en første vurdering selv.

Identifisèr overvekt

 • Hvordan oppdage overvekt hos katter

  Legg hendene forsiktig på brystkassen til katten og beveg hendene opp og ned. Er det lett å føle ribbeinene er alt i orden. Dersom du må bruke kraft for å føle ribbeinene er katten sannsynligvis overvektig.

  En annen testfaktor er kroppsfasongen til katten: Dersom man ikke lenger kan se midjen tydelig og dersom mage og kropp ser rund ut har katten sannsynligvis et problem med overvekt.

Riktig fòr til overvektige katter

Riktig fòr til overvektige katter
Hva er forskjellen på Diett- og Lightfòr?

Som diettfòr regnes spesielt tilpassete fòr til dyr som lider av ulike sykdommer. De bør bare gis i samråd med veterinær. Her fins for eksempel diettfòr til katter som lider av diabetes eller nyreproblemer. Et diettfòr er ikke nødvendigvis egnet til slanking.

Dersom et kattefór har tilleggsbetegnelsen Light innebærer dette et kaloriredusert fòr. Dette er førstevalget dersom en katt får i seg for mange kalorier og bør gå ned i vekt. 

 • Hva er viktig ved bytte av fòr?

  Det viktigste ved endring av fòr: Det bør alltid skje sakte og forsiktig.

  Hold deg til anbefalt fòrmengde fra veterinær eller fòrprodusent. På fòrpakken finner du alltid informasjon om fòrmengde i forhold til idealvekt. Det skal ikke så mye ekstra fòr til for at slankingen ikke fungerer.

  Vær nøye på at katten ikke får matrester av noen. Snacks er tillatt i begrensede mengder, men bør trekkes fra på dagsrasjonen.

  Obs: Ikke gjør noen eksperimenter med katten som feks "spis halvparten". Det kan føret til at katten ikke får nok næringsstoffer.

  Flere tips for fòring av katt kan du lese om i magasinet vårt!

Aktivitet er viktig i kampen mot overvekt

Katt
Ikke for mye på en gang: øk aktivitetsnivået sakte

Den viktigste regelen ved overvekt: ikke overdriv, hverken når det gjelder katten eller deg selv. Å gå ned i vekt er en prosess og skjer ikke over natten.

Det er viktig med aktivitet, for eksempel kan du oppmuntre katten til å jage og fange leker. i begynnelsen kan du starte med noen få minutter, over tid kan du utvide til et program.

Dersom katten din ikke er så leken kan du gjemme noe av fòret i boligen eller i aktivitetsleker. Dermed må katten anstrenge seg litt for å tak i maten.

Hvordan forebygger jeg overvekt?

image

Sørg for riktig ernæring ut fra hva katten trenger.

image

Stimuler katten til å være aktiv (aktivitetsleker, lag klatremuligheter, etc.)

image

Føl etter ribbeinene og sjekk midjemålet visuelt.

image

Vei opp dagsrasjonen, inkludert snacks.

image

Planlegg noen minutter med lek hver dag.

image

Vei katten regelmessig og ta den til veterinær for helsesjekk.

Betalingsmetoder

Levering

 • Posten
 • Bring

Sikkerhet

Følg zooplus

 • App Store
 • Google Play