Overvekt hos katt: Tips for bedre helse

Overvekt

Ligge på sofaen og spise snacks? Det fører ikke kun hos mennesker til overvekt. Det antas at rundt halvparten av alle voksne katter veier for mye.

Det er ulike årsaker til dette.Noen katter er ikke så aktive og spiser gjerne.  Noen ganger skjemmer vi katten bort med mat og snacks. Også ulike sykdommer kan medføre overvekt.

Uansett grunn kan både kattens helse og velvære påvirkes av overvekt. Derfor har vi samlet informasjon om overvekt hos katt og hva du kan gjøre med dette.

Er katten min overvektig?

Dersom du mistenker at katten er overvektig er det en fordel å oppsøke veterinær.

Men du kan også følge noen enkle skritt og ta en første vurdering selv.

Identifisèr overvekt

 • Hvordan oppdage overvekt hos katter

  Legg hendene forsiktig på brystkassen til katten og beveg hendene opp og ned. Er det lett å føle ribbeinene er alt i orden. Dersom du må bruke kraft for å føle ribbeinene er katten sannsynligvis overvektig.

  En annen testfaktor er kroppsfasongen til katten: Dersom man ikke lenger kan se midjen tydelig og dersom mage og kropp ser rund ut har katten sannsynligvis et problem med overvekt.

 • Hva forårsaker overvekt hos katter?

  Hyppige årsaker til overvekt: Katten beveger seg for lite og/eller får i seg for mange kalorier. For de meste spiser katten for store mengder, men det kan også være at fòret er for energirikt.

  I tillegg kan høy alder, diverse sydommer, kastrasjon, eller psykisk belastning påvirke overvekt. Derfor er det viktig å ta en kontroll hos en veterinær for å avklare faktiske årsaker og utelukke mulige sykdommer.

 • Hva er konsekvensene av overvekt?

  Følgene av overvekt hos katten din kan være ganske forskjellige. I tillegg til en dårligere livskvalitet og en innskrenket bevegelighet øker overvekt risikoen for leddproblemer, hjerte- og kretsløpsykdommer, luftveislidelser og diabetes. Utover det reduseres forventet levealder i gjennomsnitt med opptil to år sammenlignet med tilsvarende katter som er normalvektige.

  Du kan lese mer om overvekt i magasinet vårt!

Riktig fôr til overvektige katter

Riktig fòr til overvektige katter
Hva er forskjellen på Diett- og Lightfòr?

Som diettfòr regnes spesielt tilpassete fòr til dyr som lider av ulike sykdommer. De bør bare gis i samråd med veterinær. Her fins for eksempel diettfòr til katter som lider av diabetes eller nyreproblemer. Et diettfòr er ikke nødvendigvis egnet til slanking.

Dersom et kattefór har tilleggsbetegnelsen Light innebærer dette et kaloriredusert fòr. Dette er førstevalget dersom en katt får i seg for mange kalorier og bør gå ned i vekt. 

 • Hva er viktig ved bytte av fòr?

  Det viktigste ved endring av fòr: Det bør alltid skje sakte og forsiktig.

  Hold deg til anbefalt fòrmengde fra veterinær eller fòrprodusent. På fòrpakken finner du alltid informasjon om fòrmengde i forhold til idealvekt. Det skal ikke så mye ekstra fòr til for at slankingen ikke fungerer.

  Vær nøye på at katten ikke får matrester av noen. Snacks er tillatt i begrensede mengder, men bør trekkes fra på dagsrasjonen.

  Obs: Ikke gjør noen eksperimenter med katten som feks "spis halvparten". Det kan føret til at katten ikke får nok næringsstoffer.

  Flere tips for fòring av katt kan du lese om i magasinet vårt!

 • Hva må jeg tenke på med hensyn til næringsstoffer?

  Et bra Lightfòr har følgende egenskaper: Det har en lavere råfettandel og et høyere fiberinnhold enn normalt fòr. I tillegg er det viktig at råproteininnholdet er det samme som i normalt fòr slik at muskelmassen opprettholdes.

  Du kan lese mer om fòring av katter i magasinet vårt!

 • Tørrfôr
 • Snacks
 • Leker

Aktivitet er viktig i kampen mot overvekt

Katt
Ikke for mye på en gang: øk aktivitetsnivået sakte

Den viktigste regelen ved overvekt: ikke overdriv, hverken når det gjelder katten eller deg selv. Å gå ned i vekt er en prosess og skjer ikke over natten.

Det er viktig med aktivitet, for eksempel kan du oppmuntre katten til å jage og fange leker. i begynnelsen kan du starte med noen få minutter, over tid kan du utvide til et program.

Dersom katten din ikke er så leken kan du gjemme noe av fòret i boligen eller i aktivitetsleker. Dermed må katten anstrenge seg litt for å tak i maten.

 • Disse aktivitetene hjelper mot overvekt hos katter

  Dessverre er det ikke like enkelt å bare gå en tur med katten som det er med hunden. Rene innekatter har i tillegg et lite revir å boltre seg på.

  Du kan likevel øke aktivitetsnivået til katten med følgende tips:

  • Ta noen minutter hver dag og planlegg litt aktivitet med katten.
  • Bruk hjelpemidler: kattemynteputer, lekemus, lekestenger, akitivitetsleker, men også hverdagsobjekter som sammenkrøllet papir, kartonger eller en vinkork kan vekke nysgjerrigheten og lekelysten.
  • Små lommelykter eller laserpekere kan oppmuntre katten til å jage.
  • Sett opp klatremuligheter for katten og stimuler den til klatring.
  • Gjem fòret i boligen eller sett opp hinder eller lignede for at katten skal komme seg til fòret.
  • Med fòrleker kan du sikre at katten må jobbe litt for maten.

  Du kan lese mer i magasinet vårt!

 • Er agility bra for overvektige katter?

  For sunne katter er agility en god idè. Ved å sette opp ulike hindre og øvelser kan du sørge for bevegelse og avveksling i hjemme. Derimot kan det være vanskelig å gjennomføre dersom katten er overvektig.

  For det første kan endel øvelser være belastende for leddene - særlig ved overvekt. For det andre kan det fort bli for mye for katten. Et tredje problem er at overvektige katter ikke er så glade i å bevege seg og må ofte oppmuntres mye.

  Oppsummert: For katter med sterk overvekt er ikke agility egnet. I tillegg trens mye tid og tålmodighet. Hvis du vil prøve det, start i det små og ikke legg vekt på tiden, men på riktig og trygg utførelse.

  Du kan lese mer i magasinet vårt!
Klorestativ SavoyTrendy og behagelig

Klorestativet Savoy er ikke kun pen å se på, men tåler også de sterke klørne mine. Når jeg blir trøtt av å kvesse klørne har jeg også en behagelig hengekøye å slappe av i.

TIAKI kattetunnelSoko sin tunnel

TIAKI kattetunnel med plysjmatte er ikke bare en spennende lekepalss, jeg bruker den også for min daglige skjønnhetssøvn. Tunnelen min har tre innganger slik at mine kattesøstre også kan leke med meg i tunnelen.

Natural Paradise Klorestativ Amaryllis LElvis i paradis

Klorestativet Amaryllis L fra Natural Paradise har tykke stolper hvor jeg kan kvesse klørne mine. Det gleder også eieren min seg over – nå får sofaen stå i fred. Det fins også tre liggeflater for avslapning. Og dersom det blir kjedelig kan jeg leke med lekeballene.

TIAKI intelligenslekeBiscottes intelligensleke

Med Tiaki Intelligensleke Fun Puzzle må jeg først overvinne hinder før jeg kan få tak i snacksen min. Det blir aldri kjedelig, for eieren min kan fjerne, legge til eller endre hindrene. En ideell aktivitet dersom møtene blir lange.

Hvordan forebygger jeg overvekt?

fòr

Sørg for riktig ernæring ut fra hva katten trenger.

Leker

Stimuler katten til å være aktiv (aktivitetsleker, lag klatremuligheter, etc.)

Sjekk midjemålet

Føl etter ribbeinene og sjekk midjemålet visuelt.

Vei maten

Vei opp dagsrasjonen, inkludert snacks.

Planlegg lek

Planlegg noen minutter med lek hver dag.

Vei katten

Vei katten regelmessig og ta den til veterinær for helsesjekk.

Våre light - og diettfòrmerker

Hill's Science Plan
Hill's Prescription Diet
Smilla
Pro Plan
Concept for Life
Royal Canin
Royal Canin Veterinary Diet
Concept for Life
Greenwoods
Cosma