Ulike typer kattesand – Fordeler og ulemper

Ulike typer kattesand

For at katten din skal akseptere og føle seg vel i kattetoalettet sitt er det viktig å ha en passende kattesand som tilsvarer kattens behov og preferanser. I denne artikkelen kan du lese mer om ulike typer kattesand, samt fordeler og ulemper med de enkelte variantene.

Hvorfor er det viktig med kattesand?

Det kan i første omgang være viktig å forstå hvorfor kattesand i det hele tatt er viktig for katter. Ute i naturen lager katter som regel en liten grop til ekskrementene sine i jorden. Når kattene er ferdige med sitt, inspiserer og dekker de til resultatet. Kattesand er en tilnærming til denne naturlige adferden. Den er myk nok til at kattene kan danne gropen sin, samt dekke til avføringen sin når de er ferdig.

Oversikt over ulike typer kattesand

Mineralsk kattesand (ikke-klumpende)

Ikke-klumpende, mineralsk kattesand kan ansees som den opprinnelige kattesanden. I 1947 erstattet denne nemlig sandfyllet som ble brukt fram til da, og ble den første moderne kattesanden. Mineralsk kattesand består av leiremineraler. Leire er kjent for å ha gode absorberingsegenskaper. Urinen forblir dog i kattetoalettet sammen med sandkulene – fast avføring kan fjernes med f.eks. en kattespade. Dette medfører at sanden må byttes ofte. Et annet problem med mineralsk kattesand er at det virvles opp en del støv når katten graver i sanden. Støvet kan føre til pusteproblemer hos sensitive katter. Derfor anbefales det å velge en støvfattig variant i dette tilfellet.

Fordeler

  • Materialet likner på sand eller jord
  • Væsken absorberes
  • Kan kjøpes overalt

Ulemper

  • Støvdannelse
  • Må skiftes ut ofte

Mineralsk kattesand (klumpende)

Klassisk klumpende kattesand består også av mineralsk kattesand. For dette brukes det bentonitt, som sørger for at sanden klumper seg når den kommer i kontakt med væske. På denne måten lagrer den urin som igjen enkelt kan fjernes med en spade. Kattedoen lukter i mindre stor grad fordi klumpene med urin eller avføring kan fjernes målrettet. Klumpsand kommer i ulike teksturer med f.eks. ulike kornstørrelser eller tilsetninger som duftstoffer eller aktivt kull. Klumpende kattesand kan brukes over et lengre tidsrom før det er nødvendig å bytte den fullstendig. Likevel vil det også her komme til støvdannelse som kan føre til pusteproblemer hos sensitive katter. Det anbefales da å velge en støvfattig variant.

Fordeler

  • Materialet likner på sand eller jord
  • Væsken absorberes
  • Klumper ved kontakt med urin
  • Klumpene kan fjernes målrettet
  • Mindre luktdannelse
  • Drøy i forbruk
  • Kan kjøpes overalt

Ulemper

  • Støvdannelse
  • Avhengig av kvaliteten kan kattesanden klistre seg fast til skålen
Fordeler og ulemper med ulike typer kattesand

Silikatsand

Utgangspunktet for silikatsand er silica gel. Dette er forresten samme type gelé man finner i de små posene som brukes ved forsendelser av elektroniske apparater eller liknende for å beskytte varene mot fuktighet. Silica gel trekker nemlig til seg fuktighet. Dette er også grunnen til at silikatkulene absorberer væske helt utmerket. Det spesielle med det: luktintensive stoffer blir absorbert, mens fuktigheten fordamper. Slik forblir kattedoen tørr og luktfri, selv om urinen i seg selv ikke fjernes men forblir i toalettet. Silikatsand støver lite sammenliknet med vanlig mineralsk kattesand. Samtidig er konsistensen noe som de fleste kattene må venne seg til. De små kulene er ganske harde og lager en uvandt raslelyd når de beveges. Ettersom katter foretrekker jord eller sand til å dekke til sitt fornødne ute i naturen, imøtekommer silikatsanden de naturlige preferansene til katten kun i begrenset omfang. Det kan derfor være at silikatsanden ikke blir akseptert av enhver katt.

Fordeler

  • Støvfattig
  • Drøy i forbruk
  • God luktbindelse
  • Lav vekt

Ulemper

  • Raslelyd
  • Manglende akseptants

Vegetabilsk kattesand

Vegetabilsk kattesand er den mest miljøvennlige varianten, da den er laget av fornybare råvarer. Det blir brukt naturlige materialer, som for eksempel plantefiber, ved eller maiskorn. Vegetabilsk kattesand er biologisk nedbrytbar og den eneste kattesanden som kan komposteres. Mange sorter kan også enkelt kastes i toalettet, ettersom de i likhet med toalettpapir løser seg opp i vannet og ikke lager trøbbel i kloakkanleggene. Vegetabilsk kattesand finnes i både klumpende og ikke-klumpende varianter. I og med at vegetabilsk kattesand ofte består av industrirester, kan den inneholde tilsetninger som for eksempel lim.

Fordeler

  • Biologisk nedbrytbar
  • Kan komposteres
  • Binder lukter
  • Støvfattig
  • Kan ofte kastes i toalettet

Ulemper

  • Kan inneholde lim eller liknende tilsetninger

Katten har det siste ordet!

Som katteeier kan du ha egne preferanser når det kommer til hvilken type sand du foretrekker. Til syvende og sist er det likevel katten som bestemmer om den aksepterer sanden og om den føler seg komfortabel med den.

Tigerino kattesand

Nyttig tilbehør

For å rengjøre kattesanden trenger du en kattespade. Hvilken type spade du har behov for, er avhengig av størrelsen på sandkulene. Disse bør ikke falle gjennom hullene eller riflene i spaden. For å isolere luktene skikkelig, finnes det praktiske avfallssystemer. På denne måten unngår du ubehagelige lukter når du må rengjøre kattetoalettet. Andre hjelpemidler mot ufine lukter er luktbindere eller deodoranter som kan blandes med kattesanden.

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
6 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.