Fordøyelsesproblemer hos hunder

Fordøyelsesproblemer er et hyppig forekommende problem hos hunder og årsakene er mange. For at du skal kunne gjenkjenne disse på et tidlig stadie og lære mer om hvordan disse kan behandles har vi samlet den viktigste informasjonen her.

Oppblåsthet

Er hunden oppblåst kan dette være et tegn på fordøyelsesproblemer. I tillegg til vond lukt lider ofte hunden av trykksmerter.

Forstoppelse

I de fleste tilfeller ytrer seg en forstoppelse hos hund via gjentatte forsøk på å presse ut avføring uten at den lykkes. Innimellom kommer små, harde avføringsballer – noe som ofte er smertefullt.

Magesmerter

Magesmerter ytrer seg ulikt. De viktigste tegnene er apetittløshet, uro, smatting og sikling. En hard mage eller krum kroppsholdning kan være andre tegn på magesmerter.

Diarre

Dersom hunden har flytende avføring flere ganger om dagen har den diarre. På sikt mister hunden mye væske og blir dehydrert. Avhengig av konsistensen og fargen på avføringen kan dette ha ulike årsaker.

Oppkast

Nesten hvert organ kan stimulere brekningsenteret i hjernen og utløse oppkast. Dersom symptomene vedvarer eller hunden har flere symptomer bør du oppsøke en veterinær.

Slapphet

Dersom hunden på tross av oppmuntring ikke ønsker å leke eller gå ut og ligger hele dagen i sengen er den muligens utslått.

Årsaker: hva er utløser til fordøyelsesproblemer hos hund?

Fôrintoleranse

Fôrintoleranse

1. Fôrintoleranse/allergi: Uavhengig av rase, kjønn eller alder – dersom hunden reagerer på et bestemt fôr har den muligens en fôrallergi. Da er det viktig å fjerne dette fra ernæringen. I tillegg fins også spesielle allergifôr til hunder. Ofte er også et monoproteinfôr eller kornfritt fôr det riktige.

Sensibel fordøyelse

Gastrointestinal

Mange hunder har en sensitiv mage. I dette tilfellet bør du velge et hundefôr spesielt tilpasset sensitiv fordøyelse. Dette fôret kan via spesielt utvalgte innholdsstoffer skåne magen til hunden.

 • 3. For rask omstilling

  En rask fôromstilling tåler mange hunder uten problemer, mens andre ikke tåler det. Da kan fordøyelsesproblemer som oppblåsthet eller diarre oppstå. En fôrendring bør derfor foregå sakte over tid slik at fordøyelsen kan venne seg til det nye fôret.

 • 4. Spist noe galt

  Avhengig av hva hunden har spist kan dette medføre ulike symptomer. Dersom det dreier seg om dårlig mat, vil den gjerne kaste opp og muligens ha diarre. Tilstanden er ofte bedre etter en dag.

  Dersom hunden har fått i seg noe giftig kan dette avhengig av mengde og type gift medføre symptomer som generell svakhet, sterk spyttproduksjon, uro og problemer med kretsløpet. Også fremmedlegemer kan kan ha alvorlige følger og kan medføre en tarmblokade. Dette er et nødstilfelle hvor du må oppsøke en veterinær snarest mulig.

 • 5. Sluker fôret

  Dersom hunden spiser for raskt og for mye blir magen overbelastet. Det kan hjelpe å gi mindre fôrbiter eller bruke en antislukskål.

 • 6. Stress

  For mye stress kan via frigjorte hormoner føre til fordøyelsesproblemer hos hunden. Stressede hunder har ofte flytende diarre.

 • 7. For lite væske

  Dersom hunden drikker for lite vann trekker tarmen til seg for mye væske og avføringen blir tykkere og tørrere med forstoppelse som resultat.

 • 8. For lite bevegelse

  Også aktivitetsnivået har en viktig innflytelse på fordøyelsen. Dersom hunden beveger seg for lite og befinner seg for lenge i samme posisjon (f.eks. sitte eller ligge) kan det medføre forstoppelse. Hundesport og lange gåturer er viktig for både fysisk og mental helse.

 • 9. Parasitter

  En hyppig årsak til fordøyelsesproblemer hos hunder er parasitter i mage-tarm-systemet. Dette gjelder tarmparasitter som giardia, spolorm, bendelorm eller andre innvollsormer kan utløse diarre. Følg veterinærens anbefaling og gi hunden regelmessig ormekur eller sørg for at avføringen undersøkes.

  "

 • 10. Infeksjoner

  Det fins også en rekke infeksjonssykdommer, stoffvekselsykdommer eller hormonelle sykdommer som kan føre til fordøyelsesproblemer hos hunden. Ved mistanke m sykdom bør du oppsøke en veterinær for utredning.

 • Antisluk
 • Dårlig væsketopptak
 • Stress
 • Bevegelsesmangel

Populære merker

Hill`s Prescription Diet
Rocco
MERA
Concept for Life
Royal Canin
Hill`s Science Plan
Briantos

Dette kan også være av interesse for deg:

Oppblåst mageOppblåst mage hos hund

Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Les mer om dette i den følgende artikkelen.

Fordøyelsesproblemer hos hund Fordøyelsesproblemerhos hund

Fordøyelsesproblemer er ikke bare et ganske vanlig problem, men en forholdsvis ubehagelig opplevelse i tillegg. Diaré kan ha mange ulike årsaker. Både feilernæring, sykdom i organer, infeksjoner grunnet tarmparasitter og allergier kan være mulige utløsere.