Et sunt og fungerende mage-tarm-system er svært viktig for katten din. Men hvordan kan man erkjenne fordøyelsesproblemer hos katten?
Den viktigste informasjonen omkring kattens fordøyelse finner du her:
Oppblåsthet
Er katten din oppblåst oppstår dette som regel i kombinasjon med andre fordøyelsesproblemer. Dersom katten din har smerter bør du oppsøke en veterinær.
Forstoppelse
Dersom avføringen ikke er sigarformet, men rund og hard lider den muligens av forstoppelse. Katten viser også iblant smerter eller er urolige på toalettet.
Magesmerter
Det er ikke alltid så enkelt å merke om katten har smerter. Et tegn på magesmerter kann være at katten reagerer ømfintelig på at man tar den på magen. Katter med magesmerter spiser også mindre.
Diarrè
Diarre kann opptre plutselig (akutt) eller over et lengre tidsrom (kronisk). Konsistensen kan variere. Alt etter årsak kann også slim eller blod befinne seg i avføringen.
Oppkast
Dersom katten kaster opp bør dette observeres grundig, Undersøk om det fins fremmedlegemer eller blod i oppkastet. Kaster katten opp en gang er det som regel ufarlig, dersom det skjer ofte bør du ta en tur til veterinæren.
Slapphet
Nesten hver sykdom fører til at katten er slapp ettersom dette tapper den for kraft og energi. Dersom katten ikke vil leke og ligger slapp i et hjørne kan det være et tegn på at noe er galt.
Fôrintoleranse og allergier er sterkt utbredt hos katter uavhengig av alder og rase. Det kan føre til at katten kaster opp, har diarre eller kløe. Dersom katten er allergisk mot bestemte allergener kan du bruke et spesielt allergifôr til katter. Iblant er det nok å unngå bestemte innholdsstoffer som for eksempel korn eller å bytte til monoproteinfôr. Veterinæren kan gi råd om hvilket fôr som passer katten din.
Mange katter som for eksempel ulike rasekatter har ofte ømfintelige mager. Plutselige temperaturendringer eller en endring i husholdningen – ulike faktorer kan påvirke magen. Dersom katten din har en sensitiv mage kan det hjelpe med et spesielt fôr med lett fordøyelige innholdsstoffer.
En fôrendring bør foregå langsomt over et tidsrom på minst åtte til ti dager. En altfor rask fôromstilling kan påvirke magen hos sensible katter på en negativ måte.
Utekatter spiser iblant mat fra bakken eller søppelkasser i nabolaget. Selv om deres mager tåler mer enn menneskets kan gammel mat medføre problemer.
Mange katter spiser maten for raskt. Dette kan også medføre forstoppelse eller magesmerter. For å forhindre dette bør fôret porsjoneres eller man kan bruke en antislukskål.
Stress er utløser for mange problemer, også fordøyelsesproblemer. Sikre katten tilbaketrekningsmuligheter. Dessuten er det en fordel for katten å ha et klorestativ eller klorebrett.
Dersom katten drikker for lite blir avføringen tørrere. Dette kan føre til forstoppelse. Man kan forbedre væskeopptaket med en drikkefontene eller vann på ulike steder i boligen.
Tilstrekkelig mosjon er ikke bare viktig for figuren, men også for den generelle helsetilstanden. Det hjelper mot overvekt og forebygger fordøyelsesproblemer. Dersom katten er for lite aktiv kan den stimuleres med et klatrestativ eller leker.
Ulike infeksjoner med bakterier eller virus (feks FeLV, FIP) kan føre til fordøyelsesproblemer hos katten. Ved mistanke bør du oppsøke en veterinær for å bekjempe dette.
Dersom katten din lider av en hormonell sykdom (f.eks. hyperthyreose) eller en stoffvekselsykdom (f.eks. Diabetes mellitus) kan disse også påvirke fordøyelsen. Derfor er det viktig å oppsøke veterinær ved alvorlige fordøyelsesproblemer.
Fôrintoleranse forekommer hyppig hos katter. Det er viktig å skille mellom intoleranse og allergi.
Ved intoleranser har kroppen ofte problemer med å fordøye en eller flere bestanddeler av fôret ordentlig.
Katter er ofte veldig kresne når det kommer til valg av mat, og har en tendens til å fastlegge seg på én bestemt type fôr. Dette innebærer blant annet også at de har lett for å avvise andre alternativ. Å venne katten til et nytt fôr er dermed ikke det letteste, og bør gjennomføres sakte over tid.