Fordøyelsesproblemer hos katter

Et sunt og fungerende mage-tarm-system er svært viktig for katten din. Men hvordan kan man erkjenne fordøyelsesproblemer hos katten?

Den viktigste informasjonen omkring kattens fordøyelse finner du her:

Oppblåsthet

Oppblåsthet

Er katten din oppblåst oppstår dette som regel i kombinasjon med andre fordøyelsesproblemer. Dersom katten din har smerter bør du oppsøke en veterinær.

Forstoppelse

Forstoppelse

Dersom avføringen ikke er sigarformet, men rund og hard lider den muligens av forstoppelse. Katten viser også iblant smerter eller er urolige på toalettet.

Magesmerter

Magesmerter

Det er ikke alltid så enkelt å merke om katten har smerter. Et tegn på magesmerter kann være at katten reagerer ømfintelig på at man tar den på magen. Katter med magesmerter spiser også mindre.

Diarrè

Diarrè

Diarre kann opptre plutselig (akutt) eller over et lengre tidsrom (kronisk). Konsistensen kan variere. Alt etter årsak kann også slim eller blod befinne seg i avføringen.

Oppkast

Oppkast

Dersom katten kaster opp bør dette observeres grundig, Undersøk om det fins fremmedlegemer eller blod i oppkastet. Kaster katten opp en gang er det som regel ufarlig, dersom det skjer ofte bør du ta en tur til veterinæren.

Slapphet

Slapphet

Nesten hver sykdom fører til at katten er slapp ettersom dette tapper den for kraft og energi. Dersom katten ikke vil leke og ligger slapp i et hjørne kan det være et tegn på at noe er galt.

Årsaker: Hva er utløser for fordøyelsesproblemer hos katten?

1. Fôrintoleranse

Fôrintoleranse

Fôrintoleranse og allergier er sterkt utbredt hos katter uavhengig av alder og rase. Det kan føre til at katten kaster opp, har diarre eller kløe. Dersom katten er allergisk mot bestemte allergener kan du bruke et spesielt allergifôr til katter. Iblant er det nok å unngå bestemte innholdsstoffer som for eksempel korn eller å bytte til monoproteinfôr. Veterinæren kan gi råd om hvilket fôr som passer katten din.

2. Sensitiv fordøyelse:

Sensibel fordøyelse

 Mange katter som for eksempel ulike rasekatter har ofte ømfintelige mager. Plutselige temperaturendringer eller en endring i husholdningen – ulike faktorer kan påvirke magen. Dersom katten din har en sensitiv mage kan det hjelpe med et spesielt fôr med lett fordøyelige innholdsstoffer.

 • 3. For rask omstilling

  En fôrendring bør foregå langsomt over et tidsrom på minst åtte til ti dager. En altfor rask fôromstilling kan påvirke magen hos sensible katter på en negativ måte.

 • 4. Spist noe galt

  Utekatter spiser iblant mat fra bakken eller søppelkasser i nabolaget. Selv om deres mager tåler mer enn menneskets kan gammel mat medføre problemer.

 • 5. Spiser for fort

  Mange katter spiser maten for raskt. Dette kan også medføre forstoppelse eller magesmerter. For å forhindre dette bør fôret porsjoneres eller man kan bruke en antislukskål.

 • 6. Stress

  Stress er utløser for mange problemer, også fordøyelsesproblemer. Sikre katten tilbaketrekningsmuligheter. Dessuten er det en fordel for katten å ha et klorestativ eller klorebrett.

 • 7. For lite væskeopptak

  Dersom katten drikker for lite blir avføringen tørrere. Dette kan føre til forstoppelse. Man kan forbedre væskeopptaket med en drikkefontene eller vann på ulike steder i boligen.

 • 8. For lite bevegelse

  Tilstrekkelig mosjon er ikke bare viktig for figuren, men også for den generelle helsetilstanden. Det hjelper mot overvekt og forebygger fordøyelsesproblemer. Dersom katten er for lite aktiv kan den stimuleres med et klatrestativ eller leker.

 • 9. Parasitter

  Særlig tarmparasitter som giardia, spolorm eller andre innvollsormer kan utløse diarre. Følg veterinærens anbefaling og gi katten regelmessig ormekur.
 • 10. Infeksjoner

  Ulike infeksjoner med bakterier eller virus (feks FeLV, FIP) kan føre til fordøyelsesproblemer hos katten. Ved mistanke bør du oppsøke en veterinær for å bekjempe dette.

 • 11. Sykdommer

  Dersom katten din lider av en hormonell sykdom (f.eks. hyperthyreose) eller en stoffvekselsykdom (f.eks. Diabetes mellitus) kan disse også påvirke fordøyelsen. Derfor er det viktig å oppsøke veterinær ved alvorlige fordøyelsesproblemer.

 • Antisluk
 • Lavt væskeinntak
 • Stress
 • Bevegelsesmangel

Populære merker

Royal Canin
Hill`s Science Plan
Smilla
Concept for LIfe
Royal Canin Veterinary Diet
Hill`s Prescription Diet
Natural Paradise
Concept for LIfe Veterinary diet

Dette kan også interessere deg:

FôrintoleranseFôrintoleranse hos katter

Fôrintoleranse forekommer hyppig hos katter. Det er viktig å skille mellom intoleranse og allergi.

Ved intoleranser har kroppen ofte problemer med å fordøye en eller flere bestanddeler av fôret ordentlig.

Bytte av fôr hos katter Bytte av fôr hos katter Langsom tilvenning

Katter er ofte veldig kresne når det kommer til valg av mat, og har en tendens til å fastlegge seg på én bestemt type fôr. Dette innebærer blant annet også at de har lett for å avvise andre alternativ. Å venne katten til et nytt fôr er dermed ikke det letteste, og bør gjennomføres sakte over tid.